Şair-yazar Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2005 yılında kapılarını ziyaretçilere açmıştır.Her yıl geleneksel hale dönüşen İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan kutlamaları birbirinden farklı etkinlikler ve sergilerle gerçekleşmekte ve kutlanmaya devam etmektedir.
2006
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 1. yılını, Sunay Akın’ın konuşması ile başlayıp Cin Ali Sergisi açılışı, kukla gösterisi, Nebil Özgentürk’ün hazırlamış olduğu “Yeşilçam’ın Oyuncağı, Oyuncağın Yeşilçam’ı” adlı belgesel gösterimi ve Nev konseri ile devam eden etkinlikler ile kutladı.
2007
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 2. yılında ziyaretçilerini, “İsrailli ve Filistinli çocukların barış resimleri” adlı sergisiyle karşıladı. Gerçekleşen etkinlikler de ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı.
2008
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 3. yılını, çocuk kitapları yazarı Derya Edis tarafından yazılan “Barış Çorbası” adlı masalın okunduğu enstalasyon sergi ile kutladı. İnteraktif bir şekilde masalın içine dahil olan ziyaretçiler çok farklı bir deneyim yaşadılar.
2009
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 4. yılında sözü ziyaretçilerine verdi. Ziyaretçilerin kendi oyuncaklarına yazdıkları şiirlerinden ve oyuncakları ile çekilmiş fotoğraflarından oluşan sergi müzenin doğum gününe renk kattı.
2010
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 5. yılında tüm gün süren birbirinden eğlenceli etkinlikleri ziyaretçilerine sundu. Kartal Sanat Tiyatrosu’nun hazırlayıp, sunduğu "Oyuncaklar Ülkesine Yolculuk" adlı çocuk oyunu, Mehmet Erbil'in hazırlayıp sunduğu "Evvel Zaman İçinde" adlı müzikli çocuk oyunu , Theo Dede’nin katılımıyla gerçekleşen tahta oyuncak boyama atölyesi ve Faber-Castell ile yüz boyama atölyesi ile ziyaretçiler dolu dolu bir gün geçirdiler.
2011
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 6. yılını 1860 yılında üretilmiş ve 1,75 cm boyundaki bebek evini ilk kez ziyaretçilerinin karşısına çıkarttı. Sokak oyunu festivali ile ziyaretçileri geçmişe götürüp, unuttuğumuz oyunlarla hem çocuklar hem de büyükler unutulmaz bir gün yaşadılar.
2012
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 7. yılını 1971 yılında Apollo 15/Endeavour uzay aracının modülünde uzaya taşınan Türk Bayrağı’nı ilk kez ziyaretçiler ile buluşturdu. “Çocuk Caz Konseri” ,tiyatro oyunu, boyama çalışması ve bale gösterisi gibi etkinlikler de bu anlamlı güne renk kattı.
2013
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 8. yılında tüm aile bireyleri oyun oynamamanın keyfine birlikte vardırlar. Müzede, caz konseri, ritim atölyesi, sinerji ve dev mikado oyunu ile eğlenceli bir 23 Nisan yaşandı...
2014
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 9. yılını, çocuklar için gönüllü olarak tahta oyuncak yapmak istemesiyle İstanbul Oyuncak Müzesi ailesine katılan ve daha sonra kurulacak atölye alanı ve etkinliklere ilham kaynağı olan Hollandalı Theo Hasselo, çocukların deyişiyle “Theo Dede” nin heykel açılışıyla başlayıp, “barış gemisi” drama atölyesi ve ahşap tekne yapım atölyesi ile kutladı...
2015
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 10. yaşına, ‘Adam Olacak Çocuk’ adlı televizyon programında, ünlü sanatçı Barış Manço’ya yıllarca piyanosuyla eşlik eden Mine Mücür’ün çocuk korosu ile birlikte seslendirdikleri Barış Manço’nun şarkılarıyla girdi. ‘Adam Olacak Çocuk’ programının yıllar sonra tekrar temsili olarak canlandırılması ziyaretçileri geçmişe götürdü. Çocuklar, müze bahçesine bulunan duvarlara yaptıkları resimler ile dünyaya barış mesajı verdiler...
2016
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 11.yılını , kitapların izinde şekillenen bir şenlik havasında geçirdi. Mehmet Erbil’in “Bir Bavul Masal” adlı oyunuyla çocuklar eğlenceli ve düşsel bir yolculuğa çıktılar, sonrasında Zerrin Bilge Omala ile birlikte yapacakları ‘Kitabım Canlanıyor’ çalışmasıyla bir kitabı yeniden yorumladılar, ‘Kitabım Canlanıyor’ çalışmasının ardından Başak Ellibeş ve Belma Obuter ‘Kitabım Konuşuyor’ etkinliğinde ise çocuklara keyifli bir hikaye okudular ve son olarak, "Masallarla Dans" serilemelerinin yaratıcısı Nur Niyaz Bildik kitap okuyarak çocuklarla dans ettiler...
2017
İstanbul Oyuncak Müzesi 12. yaşını farklı kültürlerin ışığını ve neşesini çocuklara taşıyan etkinlikler ile kutladı. Çocuklar ilk önce Mehmet Erbil’in yazıp oynadığı ‘Memo’nun Masal Balon’u’ adlı tiyatro oyunu ile farklı ülkelere doğru hayali bir yolculuk yaptı ve o ülkelere ait geleneksel masalların ortaya çıkış hikayelerini öğrendi. Daha sonra dünyayı gezerek “Uçan Masallar” adlı kitabı yazan etnolojist Marion Dupeyrat ve gezgin İbrahim Yılmaz’ın eğitmenliğinde okyanusların, kıtaların ötesinde oynanan geleneksel çocuk oyunları oynadılar...
2018
İstanbul Oyuncak Müzesi kuruluşunun 13. yılını herkesi çocuk olmanın keyfini çıkarmaya davet etti. Program, Faber-Castell’in Yaratıcılık İstasyonu’nun kapılarını açması ile başladı. Bu istasyonda birbirinden renkli ve farklı malzeme ile karşılaşacak olan çocuklar özgürce yaratmanın keyfini çıkarttılar.. Sonrasında, müze ziyaretçileri yıllardır küçük, büyük herkesi kahkahalarla güldüren, Açıkgöz Kukla Tiyatrosu’nun sunduğu geleneksel oyunumuz ‘İbiş ve Arkadaşlarının Maceraları’ adlı oyunu müzenin Kış Bahçesi’nde izlediler. Kutlamalar son olarak Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Orkestra ve Korosu’nun 23 Nisan’a özel konserinin coşkusuyla son buldu.